Странице

15. 2. 2015.

Ručak iz tegle i presna pogača





Na netu sam dosta čitala o bezbednom posuđu u kome se priprema hrana i ispade da je najbezbednije i najzdravije priprema hrane u staklenim posudama, ali ne i u vatrostalnim.
Radoznalost me je to naterala da malo procunjam i pogledam kako bih to izvela, šta bih spremila i na koji način. Najbitnije u celoj priči je da vodite računa da nema velikih oscilacija u temperaturi kako ne bi došlo do pucanja tegle, znači u početku postepeno zagrevati i kad bude ručak gotov pažljivo hladiti.
Ovako pripremljen ručak može biti idealna solucija za izlet, odlazak u prirodu ili duži boravak van kuće, samo dobro zapečatite original poklopcem.
Takođe, kažu da može da se čuva i kao zimnica u tom slučaju držite na tamnom i hladnom mestu. Ja nisam probala, ali deluje mi privlačno i praktičo.
 Sastojci:
·      700 gr. svinjskog mesa od buta
·      200 gr. pancete
·      1 domaća kobasica
·      2 glavice crnog luka
·      3-4 češnja belog luka
·      1 struk praziluka
·      200 gr. šampinjona
·      2 krompira
·      1 crvena paprika
·      so
·      biber u zrnu
·      lovor
·      komorac seme
·      1 dl vode

·      1 čista - suva tegla od 2,5-3 litre

Postupak:
Meso, pancetu i kobasicu iseći na sitnije komade, povrće takođe, pa u suvu čistu teglu ređati red mesa, red povrća, između svakog reda dodati začine. Ja sam gore navedene a vi možete po vašem izboru i ukusu.
Kad ste sve lepo složili, sipati vodu, teglu poklopite sa folijom i staviti u šerpu u koju ste sipali hladnu vodu.
Tako pripremljenu teglu sa šerpom staviti u hladnu rernu i rernu ukljutiti na 120 stepeni da se postepeno zagreva kako tegla ne bi pukla. Zatim rernu pojačajte na 180 stepeni i kuvajte jelo oko sat i po (sve zavisi od vaše rerne). Pažljivo otvorite rernu i izvadite teglu sa gotovim ručkom, ostavite malo da se prohladi i poslužite sa sezonskom salatom.
Ova količina je dovoljna za 4-6 osoba.
Mogu vam reći da je ručak bio veoma ukusan a izbor namirnica možete da odaberete po vašem ličnom nahođenju i ukusu.

Presna pogača
  • 500 gr. brašna
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica sode bikarbone
  • voda po potrebi
Umesiti tvrđe testo od navedenih sastojaka, ostaviti da se malo odmori dok vam se rerna ne ugreje na 280 stepeni i peći pogaču oko 30 minuta.


Prijatno J


22 коментара:

  1. Znam za kolač iz tegle, a sada i za ručak :) Odlično :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Jafi, jako je ukusno, i verovatno zdravije nego iz drugog posuđe, probaj i uverićeš se :)

      Избриши
  2. Hello!
    Congratulations!
    Welcome your blog is to accept, in the "International Directory Blogspot"
    SERBIA Division No. 167
    Have a great day
    Sincerely
    Chris

    On the right (you will see in green) whole Country list!
    By clicking on it you will have the blog list of this country! And so the ability to communicate and interact with them.
    Language problem? Use the Google translator!
    The activity is only friendly.

    I give you badges for your blog http addresses are those where you will find the badge image
    http://nsm08.casimages.com/img/2015/01/14//15011404263218874512874874.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2015/01/14//15011404263118874512874872.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2015/01/14//15011404243018874512874858.gif
    http://nsm08.casimages.com/img/2015/01/14//15011404263118874512874873.gif
    Investment badge on your blog entitles the status of "VIP"

    Our site does not ask for money! The activity is only friendly
    Please: Made know the "directory" after SERBIA your friends and invite your friends
    "Unity makes strength"
    For other bloggers come and register
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding

    ОдговориИзбриши
  3. Nice blog and very interesting article.I have followed your blog .please follow my blog also.Thanks and visit my blog.
    http://findshopping.blogspot.in/2015/02/usa-shopping-websites-list.html

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Hvala na komentaru sraga Gvozdena, mogu ti reći da je jako ukusno, zaista vredi pokušati :)

      Избриши
  5. Унапред се извињавам ако је мој коментар изгледа несхватљиво, али ће користити гоогле преводиоца.
      Ово је сјајна идеја и већ сам покушао са традиционалним бугарским јело, Ћуфте у Цхирпан примио врло добре.Опитвала ам и други пут на овом техником и допала ми се идеја много.Благодариа !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno draga, sve sam razumela, naši jezici se ne razlikuju puno, kao ni kuhinja, verujem da ti se dopao način spremanja u tegli jer zaista sačuva sve ukuse i što je najvažnije zdravo je :)

      Избриши
  6. how delicious ! want to follow each other ? let me know and I'll follow back! have a nice day!
    http://mosaictrends.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Este año como cada año, nuestro tren parara en alguna estación, depende de cada uno de nosotros dejar ir a la tristezas, miedos, frustraciones, malos momentos, desamor. Agradece a cada uno de ellos.. su compañía y sus enseñanzas, aunque hayan sido dolorosas, déjalos ir, déjalos bajar de este tren. Deseo que en esta parada, a tu tren suban miles de bendiciones, sueños alcanzables, amor, abundancia, fuerza y determinación para seguir tu viaje.
    Hoy en mi vagón quedaran puestos desocupados y espero te sientes a mi lado para compartir junt@s este nuevo viaje. FELIZ NUEVO COMIENZO EN ESTE AÑO 2015!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Ja obično kuvam u onim teškim šerpama od tučenog gvožđa, ovo mi deluje vrlo interesantno, ali ne znam da li bih se usudila..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo hrabro Zoki, vrlo je ukusno, čak ukusnije čini mi se nego u ostalom posuđu, samo vodi računa o temperairanju da tegla ne bi pukla, ali mislim da je mala verovatnoća.

      Избриши
  9. Анониман27. март 2015. 11:44

    Probaću ovu avanturu! Super mi se čini

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odlično je draga Džoli, verujem da ćeš biti oduševljena ukusom, naravno svo povrće možeš da staviš po svom ukusu i želji, a i meso, samo obrati pažnju na temperaturu, bitno je da je tegla spolja suva i pažljivo je spusti u toplu rernu, takođe i kod vađenja pazi na razliku u temperaturi. Prijatno!!!

      Избриши