Jedini problem sa ovim čokočoko kolačem je što se brže pojede nego što se napravi, a zaista se brzo pravi, no u trenu nestane :)
Recept je Miliczin sa coolinarike i po broju slika u njenoj galeriji možete videti koliko je popularan.
Ja nisam imala keramičke posudice za suffle, moraću što pre da ih nabavim, pekla sam ih u metalnim korpicama i morate obavezno paziti da vam ne pregori i da se ne prepeče, jer ovo je kolač koji mora imati tekući središni čokoladni deo koji podseća na lavu.
Recept je copy-paste, a vi uživajte u brzom, slatkom desertiću i bežite van, jer vreme je divnoooo, jesen nam je baš blagonaklona ove godine, provedite ovaj nedeljni dan sa svojom porodicom i uživajte u suncu :)
Sastojci:
250 gr. maslaca
300 gr. šećera
6 kom jaja
1 vanilin šećer
130 gr. brašna
250 gr. čokolade sa 60% - 70% kakaoa
Priprema:
Maslac penasto izmešajte sa šećerom, dodajte 6 jaja (ne odvajati), miksajte, dodajte vanilin šećer, brašno i otopljenu čokoladu za kuvanje.
Dobro namastiti i pobrašniti kalupe za souffle, kašikom staviti smesu u njih i peći na 200°C, tačno 11 minuta (pećnica mora biti unapred zagrejana). Ako imate metalne kalupe za muffine, smanjite vreme pecenja na 9 ili 10 minuta.
Pečene ostaviti u kalupu, tacno 2 minuta na rešetki, onda lagano nožićem odvojiti smesu od zidova kalupa i izručiti na desertni tanjirić.
Posluživanje:
U smesu po ukusu možete dodati liker, mleveni prženi lešnik..., i dekorisati sa svežim voćem, slatkom pavlakom, sladoledom...
Ukoliko nemate kalupe za souffle, možete peći i u keramickim šoljicama za kafu, malim teglicama ravnih stranica, metalnim kalupima za muffine, ali znajte da metalni kalupi malo jače i brže peku, pa biste trebali skratiti vreme pečenja u njima, bar za minut-dva!!
Prijatno!!!
Divan kolac,divne slike,interesuje me da li mogu da se peku u silikonskim kalupima?Pozz :)
ОдговориИзбришиHvala draga na poseti i lepim rečima, mislim da ne bi mogli da se peku u silikonskim kalupima, ipak im treba čvršća posuda, probaj u metalnim kalupima ili onim za projice, mogu i šoljice od kafe, prethodno stavi papirne korpice i pazi da ti se ne prepeku, unutra treba da bude skroz tečan. Javi kako je ispao :)
ОдговориИзбришиlijepa su vam jela i slastice koje spremate. Ugodno za oko a vjerujem i za nepce:)
ОдговориИзбришиDIVNOOOO!!!
ОдговориИзбришиhvala vam puno na komentarima :)
ОдговориИзбриши