Странице

27. 5. 2012.

Sarmice od zelja (step by step), 500-ti čitalac i poljupci :)))






Kad sam počela da pišem ovaj blog, nisam ni sanjala koliko ću ga zavoleti i koliko će mi to ući pod kožu, :) 

Prošle godine 25. maja bila sam presrećna kad sam dobila 100-tog čitaoca i evo posle godinu dana 500-ti čitalac.

U međuvremenu sam dosta naučila o blogovanju, stekla puno dragih prijatelja i postala bogatija za ta prijateljstva. 

Dragi moji verni čitaoci, puno vam hvala, na privatnim porukama, sugestijama, predlozima, pohvalama.

Puno vas voli i ljubi vaša Jaca :))))

23. 5. 2012.

Nagrade od drage Magi :)





Ove divne nagradice sam dobila od drage Magi sa prelepog bugarskog bloga. Pogledajte malo kako je divan blog ove mlade blogerice. 

Hvala draga Magi, jako si me obradovala :))

Blog mogu da preuzmu svi blogeri koji to žele :)

17. 5. 2012.

Teleća kapama sa koprivama



Ja opet o koprivama ;) Šta ću kad su zdrave i kad ih volimo, a tako brzo im prođe sezona :))

Sastojci:

0,5 kg. teletine (može i jagnjetina, junetina...)
1 kg. crnog luka
2 vezice mladog crnog luka
1 kg. kopriva
2-3 češnja belog luka

malo brašna za paniranje
so, biber, začin, aleva paprika (može i ljuta)

kisela pavlaka,  ovčije kiselo mleko ili jogurt

Postupak:

Meso iseći na kockice, uvaljati u brašno i kratko propržiti da dobije rumenu boju. Izvaditi meso i odložiti na topom mestu. U istoj masnoći izdinstati na pari i laganoj vatri sitno iseckan crni luk dok se skroz ne ukrčka (kao za gulaš).

Trudite se da ne dodajete vodu prilikom dinstanja luka, ali pazite da vam ne zagori. Ukoliko se doda voda dinstanje će duže trajati.

U tako prodinstan crni luk dodati meso i sipati po malo vode. Ovo jelo se brzo sprema ali zahteva da stalno budete pored njega i da ga često mešate.

Kad je meso skoro gotovo dodati sito seckan mladi crni luk i koprive. Još kratko prokuvati, dodati seckan beli luk, začiniti po ukusu i poslužiti uz pavlaku, ovčije kiselo mleko ili jogurt.

Prijatno!!!

11. 5. 2012.

Čorbica od kopriva - za detoksikaciju




Proleće je uveliko počelo i verovatno većina pati od umora, manjka energije ili čak anemije. Puno toksina se nagomilalo tokom zime u organizmu zbog jake zimske hrane. Ovo je jedan od načina kako da se najbrže i najjednostavnije oslobodite tromosti i umora.

Čorbica za detoksikaciju je u našoj kući često na meniju, dok su koprive još mlade, a svi znamo koliko su zdrave :))  

Uz sezonsku salatu može da zameni kompletan obrok.

Sastojci:

2 kom. pilećeg belog mesa
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 kom peršuna (koren i list)
1 kom paštrnaka (koren)
100 gr. celera  (koren)
1 krompir
200 gr. kukuruza šećerca
1 crvena paprika

1-2 kašike kukuruznog brašna


0,5 šolje prosa




2 češnja belog luka
1 veza mladog crnog luka

1 veza sremuša
0,5 kg mladih kopriva


so, biber, aleva paprika (ljuta)


1 jaje
2 dl. kisele pavlake


Postupak:

Svo povrće očistiti, iseći na kockice i dinstati sa pilećim belim mesom po redosledu kako je gore navedeno, uz postepeno dodavanje vode.

Kad je povrće i meso upola omekšalo, dodati kukuruzno brašno, pa naliti vodu i ostaviti da vri oko 15-tak minuta.

Dodati ošišćeno i oprano proso, kuvati još 10-ak minuta, pa pred kraj u čorbicu dodati na rezance iseckan sremuš, mladi crni luk, beli luk i mlade koprive. Kuvati još kratko vreme dok zeleniš ne omekša. Začiniti po ukusu i skloniti čorbu sa vatra.

Kad se čorbica malo prohladi umutiti jedno jaje sa pavlakom i začiniti čorbu pre serviranja.

Ovo je moja varijanta povrća koju obično koristim za čorbice, a vi možete da dodate ili oduzmete povrće po vašem izboru, mada i ja pravim razne kombinacije i varijacije na temu ;))

Savet:

Ova čorba ne bi trebala da se podgreva, te napravite količinu za jedan dan.

Ako izostavite meso, pavlaku i jaje, imaćete odličnu posnu - vege čorbicu.

Prijatno:)))



7. 5. 2012.

Palačinke sa koprivama i mišići od rotkvica






Opšte je poznato koliko je kopriva lekovita biljka, ali ne znam koliko nas je svesno toga, koliko je ona zapravo lekovita.

Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka lekovita, sadili bi samo koprive.

Svi delovi koprive - stabljika, lišće, koren i cvet - imaju lekovita svojstva. U drevna vremena kopriva je bila vrlo cenjena u narodu. 

Naučnici tvrde, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, kad ne bi žarila.  Životinje i insekti bi je odavno pojeli.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Zbog toga koprivu preporučuju kao deo prolećnog čišćenja organizma.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu i osećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što vam treba! Kopriva sadrži puno gvožđa i uspešno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osećati puni energije i zdravlja.

Zato krenita u nezagađenu prirodu i naberite svežanj zdravlja za vas i vaše ukućane.

Još kao mlada domaćica i majka intuitivno sam znala za njenu lekovitost i svake godine kad bi leto provodili u porodičnoj kući u Prolom Banji brala sam koprive u dvorištu i pravila ''zelene'' palačinke deci. Bile su oduševljene bojom i rado su ih jele.

Vrlo se jednostavno spremaju, mogu biti slane ili slatke, a ako izostavite jaja i mleko i posne - vege. Koristite samo mlade izganke na vrhu biljke.

Svežanj kopriva dobro očistite, operite i skuvajte, te propasirajte. Ne prosipajte vodu u kojoj su se kuvale i ona je lekovita.

Pripremita palačinke na uobičajeni način i uz sveži sir, dobro začinjenu salatu sa limunom imaćete lep, zdrav obrok za vas i vašu dečicu.

Evo i ideje kako da vam deca zavole i rotkvice, malo se poigrajte i videćete njihov oduševljen osmeh :)))

Prijatno!




 

2. 5. 2012.

Mamina fina cimet pita



Ovo je fini sočan kolač iz svešcice moje majke i podseća me na lepo, bezbrižno detinjstvo i dane kad smo utčavali u kuću i snogu na vratima smazali po parče, da ne gubimo vreme ;) a zatim se vraćali igri :)

Obožavam ovu pitu i kad se fini miris cimeta širi po kući. 

Pitu obavezno napravite dan ranije, puno je lepša drugi dan kad korice omekšaju od kremastog fila.

Sastojci za korice:

200 gr masti, 
300 gr šećera, 
4 kašike meda, 
2 jaja, 
2 kašike kakaoa, 
malo cimeta, 
1 kašičica sode bikarbone, 
6 kašike mleka, 
600 gr brašna

Sastojci za biskvit:

4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna

Zamesiti testo za korice, razdeliti na 2 dela i peći na obrnutom plehu od šporeta. Umutiti testo za biskvit i ispeći u istom plehu.

Sastojci za fil:

1,5 l mleka
8 kaš. griza
5 kaš. gustina ili pudinga od vanile
6 kaš. šećera 

1 margarin ili puter
200 gr šećera u prahu  

Griz i gustin skuvati u mleku sa šećerom i ohladiti. Ulupati 200 gr šećera sa 1 margarinom i spojiti sa filom od griza i gustina. 

Filovati da biskvit bude u sredini i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!!!