Странице

27. 2. 2012.

Pašteta od prosa sa povrćem





Ovaj divni recept od DajaneD sa Coolinarike sam odavno tagovala u nameri da ga napravim. E, kad sam rešila da ga isprobam ispostavilo se da u Beogradu ne mogu da nađem leblebije (naut, slanutak), tj. ima ih pečene, ali meni su trebale presne. 

Obišla sam celi grad i na kraju posle bezuspešne potrage odlučila da napravim sa prosom. Jako nam se dopalo a verujem da može da se spremi i sa drugim žitaricama koje su slične po strukturi: heljda, žito, ječam, ovas, kinoa... 

U svakom slučaju obavezno ću isprobati i druge kombinacije, jer je jako ukusno, dekorativno i lagano jelo, posebno ko je vegetarijanac a i za dane posta.

Hvala Dajana za divan receptić, mogu samo da kažem da se mojoj mlađoj ćerki Bojani jako dopalo, ona preferira povrće u ishrani, a i unukica je slatko ručkala ;)

Ovo je original copy-paste receptić, doslovno sam ga se pridržavala sem što sam u nedostatku slanutka koristila proso.

Sastojci:
500 g kuhanog slanutka (iz konzerve)
1 luk ljutika (ili manja glavica
obicnog crvenog luka)
2 mrkve
2 tikvice
1 limeta
maslinovo ulje
sol i papar
(po potrebi) povrtnog temeljca

Priprema:
Ocijedite slanutak, isperite ga pod mlazom vode i skinite opnu. Sitno nasjeckajte ljutiku (luk), i propirjajte ga s 3 žlice maslinovog ulja i žlicom tople vode na laganoj vatri (5-6 minuta). Dodajte slanutak, posolite i propirjajte skupa 3-4 minute. Smrvite mikserom u pire - dodajte 2 žlice maslinovog ulja, sok limete, malo svježe mljevenog papra i dotjerajte gustocu dodajuci po potrebi par žlica povrtnog temeljca (krema treba ipak biti prilicno cvsta).

Nožicem za guljenje povrca narežite 1 mrkvu i 1 tikvicu na tanke trake. Skuhajte ih 1-2 minute u kipucoj, slanoj vodi. Izvadite ih rupicastom žlicom i odmah stavite u zdjelu s jako hladnom vodom, a onda dobro posušite na kuhinjskom papiru.

Duguljasti kalup obložite prvo prozirnom (plasticnom) folijom, a zatim naizmjenicno trakicama mrkve i tikvice, ali tako da vam jedan dio ostane izvan kalupa (da možete zatvoriti na kraju).

Preostalu mrkvu i tikvicu narežite na štapice i skuhajte 3-4 minute u kipucoj slanoj vodi, uronite ih u jako hladnu vodu, pa posušite na kuhinjskom papiru.

Stavite jedan dio kreme od slanutka na dno kalupa, pokrijte dijelom narezanog povrca, i dalje tako dok ne potrošite sve. Krema je gusta pa je nije lako razmazati, ali uz malo strpljenja i polako, može se.

Kad ste završili, savijte trakice mrkve i tikvice preko da zatvorite (to ce vam kasnije biti dno). Ostavite da se ohladi u hladnjaku barem 6 sati Izvrnite kalup na tanjur za posluživanje, odstranite foliju i narežite na kriške. Poslužite uz kruh (baguette) ili krekere.


Prijatno!!!

9 коментара:

  1. Hvala ti puno, drago mi je da vam se recept svidio. Kako sam ti napisala i na coolinarici, drugi put pokušaj napraviti s kuhanim grahom, ako ne nađeš slanutak. Možeš u to dodati i neku od žitarica, ali mislim da je za osnovicu bolje koristiti neku od ovih mahunarki/leguminoza, da bi dobila kompaktniju i kremastiju paštetu.

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan recept, volim ovakva jela. A dobro si se sjetila za zamjenu, pitanje što je uopće bolje, slanutak ili proso.

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista odlican recept! Moracu ga isprobati. Moj dragi je vegeterijanac, pa sam stalno u potrazi za novim idejama... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jaco, slanutak mozes naci u svakoj malo bolje opremnljenoj prodavnici zdrave hrane. Problem je sto mnogi ne znaju da je slanutak = lebleblija = naut. Ja obicno kupujem u Hilandarskoj, u prodavnici Hema Kheya Neye. pozdrav Snezana

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман1. март 2012. 23:02

    Super ideja da se i od prosa moze napraviti.Ja sam za Novu godinu pravila od pire krompira sa dodatkom zacina ,jer moji ne vole slanutak.Napravila sam malo preliva od kisele pavlake sa dodatkom malo senfa i majoneze i svi su bili odusevljeni i ukusom i izgledom.
    Morat cu probati i sa prosom.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala drage moje na divnim komentarima :)

    Dajana je dala divan recept kako da od jednostavnih namirnica napravimo ukusno i atraktivno jelo. Prednost ovog jela je što mogu da se kombinuju namirnice po sopstvenom izboru i ukusu, leguminoze sa žitaricama i povrćem po želji. Ideja je tu a izbor je vaš i vaših ukućana :)
    Ja sam i dalje u potrazi z leblebijama (nautom, slanutkom) ;)))
    U svakom slučaju dok ga ne nađem probaću i druge kombinacije ;)

    ОдговориИзбриши
  7. Proso je super, bas ga volim. Svidja mi se receptic :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Ljiljo :) verujem da će u tvojoj izvedbi ovo biti savršeno,znajući koja perfektna jela i fotke praviš, ako se odlučiš da isprobaš :)

      Избриши