Većina nas ima svoj favorit recept po kome pravi testo sa kvascem, koji sigurno uspeva. Ja sam puno recepata isprobala i opet... i dalje se držim porodično nasledjenog recepta od moje majke iz njene stare sveske koji je decenijama pravila i verovatno i ona nasledila od svoje majke i koji nas nije nikad izneverio.
Sastojci:
4 dl jogurta - sobne temperature
1 dl ulja - (izvorno ide mast ali pošto je domaću, kvalitetnu mast teško naći, ulje može da posluži)
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 dl. mleka
1 kašika soli
1 kg brašna tip 400
1 kašika belog sirćeta
2 jaja
krupna so
semenčice za posipanje (susam, lan, kim)
Postupak:
Kvasac rastvoriti u mlakom mleku, sa kašičicom šećera i kašikom brašna. Kad kvasac počne da radi, dodati ga u prosejano brašno pomešano sa solju. Zamesiti glatko testo sa jogurtom, dodati ulje, sirće i dobro ga izraditi. Pokriti ga sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se podiže, dok ne udvostruči volumen.
Premesiti testo i podeliti na 8 malih pogačica. Svaku pogačicu podeliti na osam delova, filovati sa sirom u koji ste dodali jedno umućeno belance. Ovo testo je neutralnog ukusa, pa ga možete filovati i sa džemom, nutelom, ili ostaviti bez fila.
Savijati male kiflice, premazati ih sa žumancetom u koje ste dodali malo mleka, posuti semenčicama, ostaviti da malo narastu i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.
Poslužite ih uz šolju jogurta, sir, ili već po vašem izboru.
Kiflice su mekane, vazdušaste i pahuljaste i drugi dan.
Prijatno :)))