Странице

28. 7. 2011.

Kiflice pahuljice *** :)





Većina nas ima svoj favorit recept po kome pravi testo sa kvascem, koji sigurno uspeva. Ja sam puno recepata isprobala i opet... i dalje se držim porodično nasledjenog recepta od moje majke iz njene stare sveske koji je decenijama pravila i verovatno i ona nasledila od svoje majke i koji nas nije nikad izneverio.

Sastojci:
4 dl jogurta - sobne temperature
1 dl ulja - (izvorno ide mast ali pošto je domaću, kvalitetnu mast teško naći, ulje može da posluži)
1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 dl. mleka
1 kašika soli
1 kg brašna tip 400
1 kašika belog sirćeta
2 jaja
krupna so
semenčice za posipanje (susam, lan, kim)

Postupak:
Kvasac rastvoriti u mlakom mleku, sa kašičicom šećera i kašikom brašna. Kad kvasac počne da radi, dodati ga u prosejano brašno pomešano sa solju. Zamesiti glatko testo sa jogurtom, dodati ulje, sirće i dobro ga izraditi. Pokriti ga sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se podiže, dok ne udvostruči volumen.

Premesiti testo i podeliti na 8 malih pogačica. Svaku pogačicu podeliti na osam delova, filovati sa sirom u koji ste dodali jedno umućeno belance. Ovo testo je neutralnog ukusa, pa ga možete filovati i sa džemom, nutelom, ili ostaviti bez fila.

Savijati male kiflice, premazati ih sa žumancetom u koje ste dodali malo mleka, posuti semenčicama, ostaviti da malo narastu i peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.

Poslužite ih uz šolju jogurta, sir, ili već po vašem izboru.

Kiflice su mekane, vazdušaste i pahuljaste i drugi dan.

Prijatno :)))






8 коментара:

  1. Анониман29. јул 2011. 02:14

    Nista bez maminih i bakinih recepata.Haval sto si podelila sa nama:)

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam pravila kiflice po raznoraznim receptima, a ovaj sa jogurtom mi se baš sviđa, kiflice su prelepe!

    ОдговориИзбриши
  3. * Jeste draga Dzoli, najbolji su ti stari provereni recepti koji se nasleđuju sa kolena na koleno :)

    * Hvala Zoki mila :)

    * Thank you very much dear Nina :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ecco per voi il primo numero di OPEN KITCHEN MAGAZINE!
    Per sfogliarlo gratis cliccate qui:

    http://www.openkitchenmaga​zine.com/

    Potete seguirci anche su Facebook cliccando qui:
    http://www.facebook.com/pa​ges/Open-Kitchen-the-magaz​ine/190895057626739

    ОдговориИзбриши