Странице

25. 9. 2010.

Cvekla sa kozjim sirom






Ovo je "recept":http://www.coolinarika.com/recept/cvekla-sa-kozjim-sirom naše drage Pomoravka - Zoke sada "Cool Schef na Coolinarici":http://pomoravka.coolinarika.com/"...jedne beskrajno divnae, nežne, tople žene koju bih neobično volela da lično upoznam...

Sastojci su za originalan recept, koji sam ja malo modifikovala u skladu sa namirnicama koje sam imala u kući:

750 gr sveže cvekle
1 limun, isečen na pola
375 gr svežeg kozijeg sira
2 kašike tečne pavlake
1 kašika sitno seckanog vlašca
1 kašika sveže naseckane nane
1 kašičica naribane limunove korice
po ukusu soli i bibera

Priprema

Kalup od mafinsa obložite providnom folijom i ostavite na stranu.
Skuvati cele cvekle, bez da im sečete gornju ili donju stranu, sa obe polovine limuna, oko 45 minuta. Ocediti ih, baciti limun, ohladiti i onda ih oljuštiti, ja ih oljuštim rukom. Isecite ih na sto tanje šnite.
Umutiti kozji sir sa 2 kašike tečne pavlakei dodati začine, i bibera i soli po ukusu. Napuniti spric za tortu ili kesu, u zavisnosti šta koristite za dekoraciju torte,sa obicnim vrhom sa najvećim otvorom.
Uzmite kalup i listićima cvekle obložite svuda okolo kalupa i na dno stavite još jedan listić da bi ste zatvorili dno, ona savetuje da se prvo stavi na dno pa onda okolo, ali meni je ovako kako sam ja redjala ispala mnogo lepša dekoracija, slikat ću i njenu sliku, pa vi ocenite šta je bolje za vas. Špricom rasporediti da imate dovoljno da napunite 6 kalupića i onda ostatkom cvekle zatvorite vrh, tako sto ćete staviti nekoliko listića preko smese.
Zatvoriti cveklu sa ostatkom prozirne folije i ostaviti najmanje 2 sata u frižider da se sastojci sjedine.
Izvaditi iz frižidera, pažljivo ih izvaditi iz kalupa, odvojiti providnu foliju od cvekle i možete ih okrenuti na dole ili ih ostavite da stoje kako ste ih izvadili.

Po mom receptu:

1 kg skuvane i oljuštene cvekle
300 gr. sremskog sira
200 gr. starijeg kravljeg sira u kriškama
200 gr. rendanog starog kozijeg sira
1 (250 gr.) teglica slačice u zrnu
malo senfa, začina, so, biber, začinske trave po ukusu, peršun za ukrašavane

Ostali postupak je isti...

Posluživanje

Ovo je jako dekorativno, možete poslužiti kao predjelo ili sa zelenom salatom za laganu večeru, a jako lepo delije na party stolu. Prijatno.


TORTA LENKA








Sastojci


Kora
12 belanaca,
12 kašike šećera
6 žumanaca.
7 kašika mlevenih oraha,
6 kašika griza
4 kašike brašna,

malo praška za pecivo

FIL:
6 žumanaca
6 kašike brašna
4 kašike šećera
1/2 l + 1 dl mleka
po 100 gr. seckanih: oraha, žele bonbona,suvog grožđa, suvih brusnica, sivih smokava
250 gr. putera
250 gr. šećera u prahu

sok od jednog limuna

Priprema

12 belanaca, 12 kašike šećera dobro umutiti i dodati samo 6 žumanaca. Kad je dobro umućeno dodati 7 kašika mlevenih oraha, 6 kašika griza i 4 kašike brašna, malo praška za pecivo i peći u šerpi od 4 l na temperaturi od 150-200 stepeni celzijusa. Kad se ohladi prerezati je dva puta tako da dobijete tri kore.
FIL:
6 žumanaca, 6 kašike brašna i 4 kašike šećera sve to umutiti sa 100 gr. mleka i kuvati u pola litra mleka, kad se ohladi dodati:
100 gr seckanih oraha,
100 gr seckanih žele bombona,
100 gr seckanog suvog grožđa,
00 gr seckanih suvih brusnica
100 gr seckanih suvih smokvi,
250 gr šećera u prahu i 1 puter umutiti, a 1 limun iscediti i dodati u ovu smesu.

Posluživanje

Ova tortica je jako čvrsta i izdašna, tako da može da podnese da nosi još jedan sprat a možda i dva…