Странице

25. 9. 2010.

TORTA LENKA








Sastojci


Kora
12 belanaca,
12 kašike šećera
6 žumanaca.
7 kašika mlevenih oraha,
6 kašika griza
4 kašike brašna,

malo praška za pecivo

FIL:
6 žumanaca
6 kašike brašna
4 kašike šećera
1/2 l + 1 dl mleka
po 100 gr. seckanih: oraha, žele bonbona,suvog grožđa, suvih brusnica, sivih smokava
250 gr. putera
250 gr. šećera u prahu

sok od jednog limuna

Priprema

12 belanaca, 12 kašike šećera dobro umutiti i dodati samo 6 žumanaca. Kad je dobro umućeno dodati 7 kašika mlevenih oraha, 6 kašika griza i 4 kašike brašna, malo praška za pecivo i peći u šerpi od 4 l na temperaturi od 150-200 stepeni celzijusa. Kad se ohladi prerezati je dva puta tako da dobijete tri kore.
FIL:
6 žumanaca, 6 kašike brašna i 4 kašike šećera sve to umutiti sa 100 gr. mleka i kuvati u pola litra mleka, kad se ohladi dodati:
100 gr seckanih oraha,
100 gr seckanih žele bombona,
100 gr seckanog suvog grožđa,
00 gr seckanih suvih brusnica
100 gr seckanih suvih smokvi,
250 gr šećera u prahu i 1 puter umutiti, a 1 limun iscediti i dodati u ovu smesu.

Posluživanje

Ova tortica je jako čvrsta i izdašna, tako da može da podnese da nosi još jedan sprat a možda i dva…

8 коментара:

  1. Draga moja, divna ti je ova torta sva je vesela.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja, divna ti je ova torta, sva je vesela.

    ОдговориИзбриши
  3. Kako se ta princeza obradovala kada je ugledala ovu tortu. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  4. Jaco draga torta je fenomenalna!! Pošto želim da napravim tortu na sprat sinu za rođendan zanima me da li je i gornja torta ista kao donja tj. torta Lenka ili neka druga ?? Da li ste nečim fiksirali gornju koru (štapći za roštilj ili tako nešto)??Da li bi možda donja torta izdržala plazma tortu odozgo ?? Hvala na odgovorima draga ! :-))))

    ОдговориИзбриши