Странице

22. 2. 2010.

BOŠKINA čorbica od bundeve

Ovu čorbicu je pravila moja mladja ćerka Bojana, koja je inače fan povrća i inače zdrave hrane. Ovu podlogu od povrća ona koristi za različite vrste jela, uz razne dodatke uvek ispadne drugačije, neočekivano i veoma ukusno… LJUBI JE MAJKA!!!!


Sastojci

3 veće šargarepe
1 srednja glavica crnog luka
1 struk praziluka
1 manja glavica celera
300 gr. bundeve

malo djumbira narendanog
1 struk celerovog lista

peršun
1 šaka očišćenog prosa

po želji kisela pavlaka
2 l. vode

so, vegeta, biber u zrnu

Priprema

Povrće iseckati na kockice (ili na kolutove) i dinstati na vrlo malo ulja, prvo crni luk, kad postane staklast, dodati šargarepu, celer i praziluk.
Dinstati dok povrće ne omekša, zatim dodati bundevu, takodje iseckanu na kockice i list od celera i nastaviti sa dinstanjem na laganoj vatri, po malo dolivajući vodu u povrće. Posoliti po ukusu.
Kad povrće omekša, izmiksati ga sa štapnim mikserom, naliti vodu, ako želite potaž čorbu, smanjte količinu vode.
Pustiti da provri i ostaviti par minuda da vri na laganoj vatri.
Začiniti sa vegetom, biberom i na kraju dodati očišćeno i oprano proso. Odmag zatim isključiti vatru, proso će da nabubri i da se rascveta u toploj čorbici, (nije potrebno da ga se kuva). Na samom kraju dodati komadić narendanog svežeg djumbira.
Na kraju pred samo služenje dodati iseckani peršun i kiselu pavlaku (po želji). Ako ste vegetarijanac nemojte dodavati pavlaku.
Servirano

Valentine Cake – II



Sastojci za 6 osoba

KORA:
250 gr.putera
250 gr.šećera u prahu
8 kom.jaja
200 gr.istopljene čokolade
100 gr.mlevene Plazme

šlag

Priprema

Dobro umutiti 250 gr. putera sa 250 gr. šećera u prahu, dodati 8 žumanca, 200 gr. istopljene čokolade, 100 gr. mlevenog keksa. Sneg od belanca polako dodati i pažljivo pomešati (jednu trećinu odvojiti za fil).
Dve trećine kreme usuti u podmazani i sa folijom obloženi pleh. Peći oko 20 minuta na oko 180 stepeni da kora ostane mekana.
Pečenu koru podeliti na tri dela (napraviti 3 tanje kore) i ređati: kora, fil, šlag, kora, fil, šlag, dok se ne utroši. Ukrasiti šlagom.
zajedno

Posluživanje

Ovo je originalan recept za čokoladnu tortu, ali ja sam je iskombinovala sa prethodnom tortom, tako što sam ovu koru podelila na dva dela a u sredinu stavila koru iz prethodnog recepta.
Tortu sam ukrasila sa ovom masom naše drage schloss sa coolinarike, ali nisam zadovoljna, moram još da vežbam.
Vi je ukrasite po vašem izboru i želji.

Valentine Cake


Sastojci za 8 osoba


KORA:
12 belanca
12 kaš. šećera
1/2 limuna-sok
300 gr. mlevenih oraha
4 kaš. brašna

FIL 1.
250 gr. šećera
100 gr. putera

FIL 2.
125 gr. putera
200 gr. čokolade za kuvanje

FIL 3.
12 žumanca
12 kaš. šećera
1 puter

Priprema

Dobro umutiti 12 belanaca, dodati pola limuna naceđenog, 12 kašika šećera i polako pažljivo 300 gr. mlevenih oraha i 4 kašike brašna.
Peći u plehu od rerne, a onda iseći na 3 dela.
1.FIL:
Propržiti 250gr šećera da porumeni, kao za karamel. Dodati 100 gr. putera uz stalno mešanje i toplim karamelom namazati sve tri kore.
2.FIL:
125 gr. putera pomešati sa 200 gr. otopljene čokolade. Premazati ovim filom sve tri kore preko karamela i ostaviti da prenoći.
Sutradan pripremiti 3. Fil.
3.FIL:
Skuvati na pari preostalih 12 žumanaca sa 12 kašika šećera. Kada se ohladi dodati 1 prethodno dobro umućen puter.
Premazati sve tri kore ovim filom i ređati jednu preko druge.
Za vrh torte ostaviti žutog fila i namazanu tortu posuti mlevenim orasima.
zajedno

Posluživanje

Ovo je originalan recept, a ja sam za specijalnu priliku pravila u kalupu u obliku srca.
Pošto mi je kalup bio mali, jedan deo sam ispekla u okruglom kalupu i tako dobila jednu koru za sledeću tortu Valentine Cake II
Tortu ukrasite po želji, ja sam sa šlagom, pošto još nisam u ljubavi sa fondanom, što je i vidljivo na mojoj sledećoj tortici.