Странице

18. 8. 2010.

Pogača snop žita




Moja omiljena pogača, pravljena bezbroj puta, za Božić, Uskrs, po receptu Branke sa Coolinarike, odnosno po knjizi “Baking”, Marthe Day. Hvala ti Branka na ovako divnom receptu:)

Sastojci:
1 kg brasna
15 g svezeg kvasca
1 kašika soli
5 kašika mlakog mleka
0,5 l hladne vode

glazura:
1 jaje
1 kašika mleka

Priprema:
Razmutiti kvasac sa mlekom da postane kremast.
Prosejati brasno i so zajedno i dodati kvasac i vodu pa zamesiti tvrdje testo dok ne postane glatko.
Ostaviti ga u nauljenoj posudi i pokriti da se diže na sobnoj temperaturi dok mu se udvostruci volumen.
Nadignuto testo premesiti i ostaviti da miruje 10-tak minuta.
Odvojiti ga na pola, pa od jedne polovine napraviti podlogu za pogaču,a drugu polovinu pokriti da se ne suši.
Na pobrasnjeloj podlozi razvaljati testo odprilike 35×25 cm.
Presaviti i nozem nacrtati oblik pečurke, s tim da joj donji deo bude oko 18 cm dug.
Rasiriti testo na pleh na kojem ćemo peci i sa viljuskom ga izbosti i premazati vodom da se ne uhvati korica .
Testo prekriti nauljenom najlonom.
Ostatak testa od podloge rukama izmesiti i spoji ga sa ostatkom.
Testo ponovno podeliti na pola pa sada jednu polovinu ponovno razvaljati u pravougaonik veličine oko 28×18 cm.
Kidati ga nozem na duge komadiće, lagano ih protrljati rukama zbog oblika, i slagati ih na donji deo podloge .

Premazati glazurom.

Sada uzeti veći deo testa i iskidati ga na 4 komada.
Svaki taj komad iskidati u 25 komadića, i prstima ih oblikovati u male duguljaste loptice lagano šiljaste na jednom vrhu.
Svaki komadić zarezati makazama, slagati ih na gornji deo pripremljene podloge.
Kako radimo, tako premazujemo glazurom.
Kada smo popunili gornji deo snopa, od ostatka testa napravimo pletenicu koju nije potrebno podvlačiti sasvim ispod pripremljenog snopa vec samo podviti uz krajeve sa strane.
Ponovno premazati glazurom i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i nakon 15 minuta smanjiti na 180 stepeni pa peći jos nekih 25 minuta ili dok dobijemo zlatnu boju, a da je pogača pečena.

Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.






 Pozdrav drage moje i uživajte :)))



8 коментара:

  1. Jaco, svaka cast na strpljenju i umecu...vidla sam ovu pogacu dok sam se sunjala po Coolinarci i bila fascinirana...ODLICNO!

    ОдговориИзбриши
  2. Za ovako nešto treba umeće i strpljenje. Fantastično!

    ОдговориИзбриши
  3. E to jos nisam video do sada, bas lepo, super. Pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Žao mi je što mi je ovaj blog promakao i što sam tek sad otkrila njegov čaroban sadržaj!Testo mi je slaba tačka, pa mi ova pogača izgleda kao nemoguća misija, a baš bih volela da umem da je napravim...Kad bih samo mogla da vidim kako to radiš...

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala vam svima na divnim komentarima:) Ankice pogledaću da li imam gotke postupka pa ću ih ubaciti u post ako ih nađem... navrati :)))

    ОдговориИзбриши