Ovu tortu smo pravili za Božić, kao i svake godine, ovo je standardna torta za veća slavlja i okupljanja, jer je jako ukusna, kremasta i izdašna. Ovo je recept moje majke i njoj je posvećena!!!
Sastojci za 20 osoba
12 | jaja |
---|---|
2 kašike | sirćeta |
1 | limun – sok |
700 gr | šećera |
15 kašika | šećera |
8 kašika | brašna |
3 kašike | gustina |
1 l. | mleka |
1 | puter ili margarin |
100 gr | proprženog i samlevenog lešnika |
200 gr | proprženih i samlevenih oraha |
2 | vanilin šećera |
500 gr. | šlaga |
mleko po potrebi za šlag | |
proprženi i samleveni lešnici i orasi za ukrašavanje torte |
Priprema
KORA x 2:Ispeći koru od 6 belanca, 1 kašike sirćeta ili sok od 1/2 limuna i 350 gr. šećera. Rernu zagrejati na 250C, pa smanjiti na 100C i sušiti više od sat vremena.
Ohlađenu preseći na pola. Ponoviti postupak još jednom.
FIL:
12 žumanca umutiti sa 15 kašike šećera, 8 kašike brašna i 3 kašike gustina, pa razrediti sa 100 gr. mleka i zakuvati kao puding u preostalu litru mleka. Kad se ogladi pomešati sa 1 umućenim puterom ili margarinom, pa dodati 100 gr. proprženog i samlevenog lešnika i 200 gr. mlevenih oraha i 2 vanilin šećera.
Umutiti 500 gr. šlaga, pa filovati: kora, fil, šlag, dok se ne utroši.
Na kraju ukrasiti sa dosta šlaga koji se ne premazuje preko kore, već se nabacuje, da ispadne talasasto. Preko posuti sa proprženim, samlevenim lešnikom i orasima.
presek
Sjajna tortica, sjajan recept, uvek je rado pravim a još radije probam :)
ОдговориИзбришиMe gusta mucho tus recetas,ya haré alguna muchos besos
ОдговориИзбриши*Hvala draga, i nama je ovo omiljena torta :)
ОдговориИзбриши* Muchas gracias querida María, y su blog es muy bonito, con mucho gusto le siga :)