Странице

15. 10. 2016.

Pita sa muskatnom bundevom








Sastojci:
300 gr brašna
180 putera ili margarina (može pola margarina i masti )
prstohvat soli
6 kašika ledene vode,
malo rendane kore od limuna
ako volite sladje dodajte 1 kašikicu šećera u testo.

Fil:
300 gr muskatne bundeve
3 kašike šećera
malo  vode
cimet, muskatni orašćić, karanfilić, djumbir u prahu
malo mlevenih i seckanih oraha
malo griza

Postupak:
Izrendajte puter ili margarin i sve pomešajte viljuškom, ne mešati puno rukama da se puter ne otopi. Napraviti loptu i staviti u frižider minimum pola sata.
Po receptu ovo testo u frižideru moze da stoji nekoliko dana.
Izvadite iz frižidera, testo podelite na 2 dela.
Na dobro pobrašnjenoj podlozi rastanjiti testo i izrezati ga malo veće od kalupa.
Kalup za pitu premazati puterom i pobrašnjaviti, višak brašna istresti te staviti jedan deo rastanjenog testa u kalup, izbockati i staviti kuvanu propairanu bundevu ili voce, pekmez ili sta već volite.
Za fil prodinstati muskatnu bundevu sa malo šećera i vode, propasirati i dodati začine po ukusu, pomešati sa seckanim orasima i kašikom griza. Pre stavljanja gornje kore, fil malo posuti grizom i mlevenim orasima.:)
Drugi deo testa rastanjiti i modlicama za kolače ga ukrasiti, pa pažljivo prekriti fil.
Krajeve pritisnite rukama da se zalepe.
Celu pitu premažite sa jajetom. Pecite na 180 dok fino ne porumeni.
Ohladite i po želji pospite sa mlevenim vanilin šećerom pre služenja.
Prijatno!!!