Странице

14. 2. 2016.

Keksići sa lavandom (hrono)



Lavandu obožavam, i kad sam naletela na čaj od organske lavande odmah sam napravila i keksiće u standardnoj i hrono varijanti. Keksići su fini, prhki, mirisni, i prijaju uz popodnevni čaj ili užinu. Uživanje!!!

Sastojci:
2 jaja 
200gr putera, 
150gr šećera u prahu 
1 vanilin šećer
400gr brašna, 
2 kafene kašičice praška za pecivo,
1 kašika suvih cvetića lavande 

Hrono varijanta:
2 jaja 
200gr putera, 
100gr fruktoze
300gr speltinog mekog brašna, 
2 kafene kašičice praška za pecivo,
1 kašika suvih cvetića lavande 

Postupak:
Zamesiti testo, uviti u streč foliju, ostaviti u frižideru oko sat vremena, rastanjiti na debljinu 5mm i vaditi cvetiće. Peći 10 minuta na 180 stepeni, paziti da ostanu beli.

Prijatno!!!



7. 2. 2016.

Beskvasni ražani hleb sa koprivom


Od kako sam počela da pravim beskvasne hlebove, nikako da potrevim pravu meru i odnos brašna, vode i ostale sastojke. Da li je to zbog vrste brašna ili ostalih sastojaka, vremena pačenja, uvek su mi hlebovi bili vlažni, glekavi, mrvili su se i nisu narastali, pa sam češće pravila lepinjice ili mafine. Sve dok nisam probala fenomenalno ''Vega'' brašno, koje je ispunilo sva moja očekivanja.

Sad je to druga priča, hleb fino naraste, lepo se seče, ne mrvi se i jako je ukusan, cela kuća miriše, pa je teško dočekati jutro i doručak.

Sastojci:
5 dl. ražano brašno,
4 dl. ječmeno brašno,
1 dl. ovseno brašno,
1 kašičica soli,
3 kašike mlevenog lana,
2 kašike nemlevenog lana,
3 kašike susama,
po 2 kašike semena golice i suncokreta,
3 kašike semena koprive,
2 kašike psilijuma,
1 kašičica sode bikarbone i sok od pola limuna,
5 kašike maslinovog ulja,
5 dl kisele vode,
3 1/2 dl obične vode,
mast za podmazivanje tepsije.

Postupak:
Pomešati sve suve sastojke, dodati ulje, kiselu i običnu vodu i ostaviti da fermentiše jedno sat vremena. Uključiti rernu na 220 stepeni. Kad se rerana zagreje, u testo dodati sok od pola limuna, dobro promešati, sipati u podmazanu tepsiju i peći 30 minuta, pa onda na 150 jos 20-30 minuta, sve zavisi od vaše rerne. Proveriti čačkalicom da li je pečen. 

Kad isključite rernu, ostavite hleb još 5-10 minuta, zatim ga izvadite, umotajte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohladi. Hladan hleb čuvajte umotanog u krpu pa u najlon kesu. Može da stoji nekoliko dana na sobnoj temperaturi ili u frižideru, a možete i da ga zamrznete.

Ovaj hleb je jako zdrav i zbog semenki kopriva, jer tako podiže nivo gvoždja u krvi, pa je odličan i za osobe koje pate od anemije. 

Prijatno!!!