Странице

1. 11. 2015.

Heljdopita sa spanaćem i sirom









Sastojci:

500 g heljdinih kora za pitu
500 g spanaća
1 čaša (2 dl) kiselog mleka (domaće)
1 čaša ulja
1 čaša heljdinog brašna
3 jajeta
1 prašak za pecivo
soli po ukusu
600 g belog sira (kod mene urda)
2 kašike ulja

Priprema:

Spanać očistiti, oprati, iseći na trakice, posoliti i malo rukama izgnječiti.

Kore podeliti na tri dela po tri kore (u mom pakovanju je bilo devet kora). Belanca dobro ulupati. U odgovarajućoj posudi sjediniti kiselo mleko sa žumancima, dodati ulje pa brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Lagano umešati i sneg od belanaca i dodati so (paziti ako je sir slan ne dodavati soli.). Malo fila ostaviti sa strane i pomešati ga sa 2 kašike ulja.

Odvajati po 3 kore, pa svaku premazati pripremljenim filom. Na treću koru staviti mrvljeni sir i spanać, pa urolati.


Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal, a potom rolate ređati u podmazan pleh i svaki premazati sa preostalim filom pomešanim sa uljem koje ste na početku odvojili. 


Prijatno!!!