Ovu divnu tortu često pravim ali nikako da je uslikam jer bukvalno nestane brzinom svetlosti ;)
Ovog puta sam stavila jagode samo po obodu i na vrhu jer ih nisam imala dovoljno i jagode su bile baš krupne, a vi možete da ih poređate po celoj površini torte.
Sastojci:
Za podlogu:
200 gr. digestiv
keksa (moze i bilo koji drugi)
1 dl (100ml)
przenih,mljevenih badema ili lesnika
100 gr. maslaca
(otopljenog)
Za nadev:
3 dl (300ml)
slatke pavlake
3 dl (300ml)
kisele pavlake
150 gr. secera u
prahu (200 gr ako volite sladje)
10-12 gr.
zelatina u prahu
6 kasika hladne
vode za natopiti zelatin
3 kasike soka od
limuna ili limete
naribana korica
limuna ili limete za posuti odozgo
500 gr. jagoda
Priprema:
Sameljite keks i
przene bademe i u to dodajte otopljeni maslac. Dobro promesajte da se sastojci
sjedine i utisnite dobro na dno podmazanog kalupa promera 22 cm (moze i 24 cm).
Ostavite na hladno dok pripremate nadev.
Za nadev prvo
natopite zelatin sa hladnom vodom i ostavite da nabubri. Za to vreme umutite
slatku pavlaku sa secerom u prahu, u pa dodajte kiselu pavlaku, sok od limuna ili
limete i dobro sve izmesajte.
Sada uzmite
nabubreli zelatin i zagrejte na laganoj temperaturi da se otopi i u tankom
mlazu dodajte u smesu od slatke i kisele pavlake, sve vreme miksajuci.
Jagode operite, osusite,
ocistite od peteljki i ostavite ih citave. Gusto ih poslazite jednu do druge na
pripremljenu podlogu i zalijte nadevom od slatke i kisele pavlake.
Odozgo pospite
naribanom koricom limuna ili limete. Sve stavite u hladnjak da se stisne i posluzite.
Napomena: Zoca
je koristila kalup od 22 cm i bio je pun do vrha i torta dosta visoka. Moze se
koristiti i kalup od 24 cm, ako zelite da je torta niza ili ako nemate manji
kalup!
Tortu mozete
odozgo ukrasiti jagodama i zaliti crvenim prelivom za tortu. To radite u kalupu
veceg promjera, jer u manjem vam nece stati. Ili mozete ostaviti malo mrvica od
podloge, pa posuti po torti i poslagati voce!
Varijacija je
bezbroj, pustite masti na volju!
Prijatno!!!