Странице

5. 3. 2013.

Čokoladni mafini sa cveklom i Masala indijski čaj - za dizanje imuniteta





Ako vas muči prehlada, grip, ili vam je pao imunitet, što se u ovo doba godine često dešava, probajte malo da podignete vašu otpornost organizma i povratite vitalnost.

Ja sam dve nedelje baš zaglavila dobro sa gripom, i ne samo ja, cela moja porodica, prenosili smo viruse i nasleđivali redom s kolena na koleno, ja sam zadnja pala, kad sam ih sve odnegovala i spodigla i već sam mislila da će me mimoići... 

Uh, ni jedne godine nismo tako opako zaglavili kao ove sezone... pomenulo se, ne povratilo se, što kaže naš narod...

Mene je pored gripe i bronhitisa još spopao i opasan stomačni virus, koji me je dodatno zdrmao, iscrpeo i dokrajčio.

Nisam ništa jela - sve mi je bilo bljak, pila sam samo čajeve i pored toga izgubila dosta tenosti i elektrolita... eh, da sam bar izgubila i koji kilogram, ne bi mi bilo krivo i žao što sam se ovoliko napatila ;) ali idemo dalje!

Ove mafine sam pravila jednom u periodu bolesti, više zbog mojih ukućana, da im malo podignu nivo otpornosti organizma i da se zaslade, ja ih nisam ni probala, a kažu da su jako ukusni, što im i verujem jer su nestali brzinom svetlosti. Recept je sa interneta.

Mafini

Sastojci:
200 gr cvekle
200 gr margarina
2 1/2 dl šećera  
1 1/2 dl kakao
2 kašičice vanilinog šećera
1 kašičica prašak za pecivo
3 jaja
4 dl brašna

Postupak:
Oljuštiti cveklu i izrendati na sitno. Istopiti margarin, skloniti i samo malo prohladiti pa dodati šećer, promešati te dodati kakao, vanilin šećer I jedno po jedno jaje.

Mešati varjačom izmedju svakog jaja. Dodati izrendanu cveklu, brašno i prašak za pecivo. Sipati u papirne korpice ili pleh za mafine i peći na 175 stepeni oko 15-20 minuta. Ukrasiti po želji.

E, sad o Masala tradicionalnom indijskom čaju, za koji mnogi veruju a i uverila sam se lično da diže "iz mrtvih".

Reč masala u Indiji upućuje na bilo koju mešavinu začina. Mešavina začina koji se koriste u pripremi čaja varira od regiona do regiona, pa čak i od porodice do porodice, ali ovo je najčešća, mada vi možete da kombinujete i neku vašu omiljenu, da dodate začine ili oduzmete po želji i ukusu.

Taj napitak od vode, crnog čaja i mleka u Indiji se pije umesto kafe, a njegov ukus razlikuje se zavisno o broju i količini začina koji se dodaju. Zovu ga još i oštar čaj, zbog oštrog ukusa i mirisa.

Masala čaj osnažuje i jača imunitet, ublažava nadutost jer stimuliše rad creva, kontroliše težinu potičući metabolizam, održava budnost i koncentraciju, ublažava vrtoglavicu i mučninu povezanu s kretanjem, redukuje stres...

Čaj treba da bude jak, crni čaj. Zaslađivač je po vašem izboru: med, neki smeđi šećer, pirinčani ili ječmeni slad... Što se mešavine začina tiče predlažem vam da smrvite zajedno: kardamom, cimet, sušeni đumbir, karanfilić i crni biber. Kardamom bi trebalo da dominira ovom kombinacijom. Takođe, često se koristi i sveži đumbir, meni je omiljen i u svim vrstama jela i supa-čorbi, tako da sam i u ovom čaju koristila svež.

Od začina, moguće je dodati još i muskatni oraščić, anis, ružine latice, koru pomorandže, vanilu...  Takođe, možete prvo u vodi skuvati začine, pa im dodati čaj, kuvati još 3 do 10 minuta, pa na kraju dodati mleko i zasladiti.

Oštar ukus koji mu daju sveži djumbir i biber, baš prijaju iscrpljenom i oslabljenom organizmu.

Zbog stomačnih problema, ja sam u ovom periodu izostavljala mleko i čaj mi je bio sasvim ok, uz obavezan dodatak meda, kad se čaj malo prohladi.

Masala čaj - kako ga ja spremam

Sastojci:
3 vrećice crnog čaja (ja koristim Bergamotom Teekane, vi možete koji želite)
4 šolje vode
parče štapića cimeta ili 1/2 kasičice mlevenog
parče svežeg, rendanog djumbira (oko 2 cm) ili 1/2 kasičice mlevenog 
1/2 kasičice zelenog kardamoma
1/2 kasičice crnog bibera u zrnu
1/2 kasičice karanfilica
1 kasičica korijandera
1 šolja mleka
med ili neki drugi zasladjivač

Postupak:
U ključalu vodu dodati začine, poklopiti i kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Dodati vrećice čaja, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Dodati mleko i zagrejati do temperature prijatne za piće. Nakon dodavanja mleka čaj ne treba da provri. Procediti i služiti sa medom ili nekim drugim zasladjivačem.

Čaj obavezno kuvati u emajliranoj posudi, po mogućstvu sa tamnim premazom jer ostaju fleke od začina, i piti ga iz porcelanskih šoljica za čaj, jer tako ne dolazi u kontakt sa nekim nezdravim jedinjenjima.

Probajte i uzivajte u divnom mirisu i ukusu koji podsećaju na božićne praznike :)

Prijatno!!!  J ©