Ako ste u mogućnosti da nabavite pravo, domaće svinjsko salo, a volite ovakvu vrstu poslastica, ne propustite priliku da napravite ove ukusne listajuće salčiće. Recept je odavde i mogu samo reći da je ovo do sada najbolji recept od kada pravim salčiće. Umesto masti i margarina stavila sam 600 gr. dva puta samleveno salo umešeno sa 300 gr. brašna.
Do sada sam ih pravila sa mlekom, belim vinom... ali mislim da je glavna caka u kiseloj vodi, sirćetu i kiseloj pavlaci.
Sastojci:
Osnovno
testo:
640 grama brašna
3 žumanca
3 kašike kisele pavlake
1 kašika šećera
1 čajna kašičica soli
2 kašike sirćeta
2,5 dl mineralne vode
Premaz:
600 gr. sala
300 gr. brašna
Fil:
domaći pekmez: šljiva, kajsija, jagoda...
nutela, višnje...
po želji šećer u prahu i vanilin šećer
Priprema:
Zamesite prvo testo od svih
sastojaka, zamotajte ga u prozinu foliju
pa ga stavite na pola sata u frižider.
Salo izmiksajte dobro sa mikserom, ako se nađe koja žilica, odstranite je dodajte brašno, i podelite na dva dela.
Testo izvadite iz frižidera pa podelite i njega na dva dela. Rastanjite na 2 mm debljine i premažite svaki deo sa
premazom.
Gornji deo testa preklopite
do polovine, pa onda taj deo poklopite sa donjim delom. Poklopite levu stranu do
sredine pa desnu. Isto taj postupak ponovite i sa drugom polovinom testa.
Oba testa zamotajte u
prozirnu foliju pa stavite na sat vremena u frižider. Nakon sat vremena testo razvaljajte i
ponovite preklapanje, pa opet stavite na sat vremena u frižider. Ovaj postupak možete ponoviti još jedanput, dvaput, ja sam testo preklapala četri puta sa odmaranjem od po sat vremena između preklapanja i ostavila da prenoći u frižideru.
Testo rastanjite pa izrežite na kvadrate i na svaki stavite domaći pekmez (ja sam stavljala od šljiva i jagoda, i nutelu sa dve-tri višnje), pa preklopite i pecite na 170 stepeni dok ne
dobije laganu boju (na ventilatoru).
Kad se salčići malo prohlade uvaljati ih u šećer u prahu zamirisan sa vanilin šećerom.
Prijatno!!!