Странице

10. 2. 2013.

Torta višnje i čokolada




Savršena sočna, voćna, osvežavajuća tortica sa nekim mojim izmenama, povećanim merama i dodacima.
Recept je sa Coolinarike od drage Sibinke i možete ga pogledati ovde

Sastojci:

BISKVIT:
7 jaja
250 gr. šećera
1 vanilin šećer
100 g brašna
3 kašike ulja
60 g kakao
na vrh noža prašak za pecivo

FIL I
250 ml slatke pavlake
200 g seckane čokolade (koristim tamnu)

1 tegla višanja ili trešanja (ocediti - sok sačuvati) - koristila smrznute, malo prokuvala sa 2 kašike gustina

FIL II
250 ml slatke pavlake
1 šlag fiks
1 vanilin šecer
2 kašike rakije od visnja (ne liker) – ja nisam stavila
2-3 kasike šecera u prahu

DEKORACIJA
1 šlag krem
čokoladne pahuljice (mrvice)
kandirane višnje

Priprema:

Od belanaca i 150 g šećera ulupati čvrst sneg, žumanaca mutiti penasto sa 100 g šecera i vanilin šecerom, u to dodati kašiku po kašiku ulja.

Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo i to prosejati preko smese od žumanaca pa na kraju dodavati sneg od belanaca i pažljivo mešati varjačom te  izliti testo u kalup za torte (vel. 26) i peći u rerni na 180° oko 40 minuta.
Kad je gotovo ostaviti da se dobro ohladi pa onda preseći 2x da bi dobili 3 kore.

Fil I: zagrejati slatku pavlaku I u nju rastopiti cokoladu, i ostaviti da se ohladi pa je onda mutiti cvrsto (kao obicni slag)

Fil II: čvrsto ulupati slatku pavlaku sa slag fiksom , dodati rakiju, vanilin šećer i šećer u prahu, mutiti jos malo.

U kalup staviti prvu koru, poprskati sokom od višnja, na to sloziti višnje, preko dodje 1.fil, onda staviti drugu koru opet poprskati sokom, zatim premazati 2. filom i na kraju dodje treća kora.

Tortu pustiti da se stegne na hladnom, izvaditi kalup pa je ukrasiti po zelji.

Jas am je ukrasila sa ganaš kremom:

200 gr. čokolade za kuvanje
2 dl slatke pavlake

Priprema ganaš kreme: zagrejati pavlaku do ključanja, dodati čokoladu sitno iseckanu i odmah skloniti sa vatre i mešati da se lepo sjedini pa ostaviti da se ohladi. Kremu mazati kad vidite da se nece razlivati vec onako lepo da se razmazuje.

Prijatno!! ©

Izvor

3. 2. 2013.

Salčići





Ako ste u mogućnosti da nabavite pravo, domaće svinjsko salo, a volite ovakvu vrstu poslastica, ne propustite priliku da napravite ove ukusne listajuće salčiće. Recept je odavde  i mogu samo reći da je ovo do sada najbolji recept od kada pravim salčiće. Umesto masti i margarina stavila sam 600 gr. dva puta samleveno salo umešeno sa  300 gr. brašna.

Do sada sam ih pravila sa mlekom, belim vinom... ali mislim da je glavna caka u kiseloj vodi, sirćetu i kiseloj pavlaci.


Sastojci:

Osnovno testo:

640 grama brašna
3 žumanca
3 kašike kisele pavlake
kašika šećera
1 čajna kašičica soli
kašike sirćeta
2,5 dl mineralne vode

Premaz:
600 gr. sala
300 gr. brašna

Fil:
domaći pekmez: šljiva, kajsija, jagoda...
nutela, višnje...
po želji šećer u prahu i vanilin šećer

Priprema:

Zamesite prvo testo od svih sastojaka, zamotajte ga u prozinu foliju pa ga stavite na pola sata u frižider. 

Salo izmiksajte dobro sa mikserom, ako se nađe koja žilica, odstranite je dodajte brašno, i podelite na dva dela.

Testo izvadite  iz frižidera pa podelite i njega na dva dela. Rastanjite na 2 mm debljine i premažite svaki deo sa premazom.

Gornji deo testa preklopite do polovine, pa onda taj deo poklopite sa donjim delom. Poklopite levu stranu do sredine pa desnu. Isto taj postupak ponovite i sa drugom polovinom testa.

Oba testa zamotajte u prozirnu foliju pa stavite na sat vremena u frižider. Nakon sat vremena testo razvaljajte i ponovite preklapanje, pa opet stavite na sat vremena u frižider. Ovaj postupak možete ponoviti još jedanput, dvaput, ja sam testo preklapala četri puta sa odmaranjem od po sat vremena između preklapanja i ostavila da prenoći u frižideru.

Testo rastanjite pa izrežite na kvadrate i na svaki stavite domaći pekmez (ja sam stavljala od šljiva i jagoda, i nutelu sa dve-tri višnje), pa preklopite i pecite na 170 stepeni dok ne dobije laganu boju (na ventilatoru).

Kad se salčići malo prohlade uvaljati ih u šećer u prahu zamirisan sa vanilin šećerom.

Prijatno!!!