Странице

25. 12. 2011.

Ukusno jelo od fazana i srećan Božić svima koji danas slave




Sastojci:
1 očišćen i opran fazan
300 gr. domaće suve slanine
3 šargarepe
1 koren peršina
½ srednjeg korena celera
2 glavica crnog luka
2 veće glavice belog luka
2 kašike bobica kleke
1 dl vode
1 dl ulja
lovor
so i biber po ukusu

Za marinadu - pac:
1 glavica belog luka
1 grančica ruzmarina
2 lista lovora
so, biber
1 dl belog vina

Priprema:
Pripremiti marinadu tako što ćete u belo vino dodati na listiće iseckan beli luk, ruzmarin, lovor, so i biber, sjediniti smesu i preliti preko fazana te ostaviti preko noći u frižideru da odstoji. Povremeno ga prelivati sa sokom i okretati da se sa svih strana natopi i upije začine.

Sutradan  iseći povrće (šargarepu, peršun, celer i luk na kolutove) i složiti u vatrostalnu tepsiju koja ima poklopac, ako nemate takvu posudu možete prekriti sa aluminijskom folijom. Dodati neoljuštene čenove belog luka, lovorov list i bobice kleke. Na povrce poređati komade fazana, prekriti ih kriškama slanine koju pričvrstite čačkalicama.

Začiniti još po ukusu solju, biberom, dodati, vodu i peći poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni. Za vreme pečenja meso povremeno zalivati sokom koje je pustilo.

Služiti uz restovani krompir ili povrće po želji.

Fazan spremljen na ovaj način je jako ukusan i sočan, samo pazite da ga ne prepečete, jer će onda biti drvenast i suv.
 
 Recept sam pronašla ovde, ali sam ga malo izmenila u skladu sa našim ukusima.

Prijatno! :)
Svima koji danas slave Božić, želim srećno rođenje Hristovo!