Recept za ovu tortu sam pronašla kod Argente, pravila sam je sa nekim izmenama i dopunama, jer se krema pravi od sirovih jaja, ali ja sam skeptična kad su jaja u pitanju, pa sam napravila klasičnu ganaš kremu. Osim toga, po obodu sam nalepila jaffa keksiće i odozgo po torti posula grilijaš.
Sastojci:
7 jaja
1 vanilin šećer
150 gr. šećera
25 gr. brašna
1prašak za pecivo
prstohvat soli
150 gr čokolade za kuvanje
150 gr. mlevenih lešnika
Krema:
150 gr. putera
50 gr šećera u prahu
2 jajeta
100 gr. čokolade (60-70% kakaoa)
I još treba:
oko 25 gr. oguljenog, prženog, mlevenog badema
Postupak:
Otopiti čokoladu (150 g) na pari. Kalup za tortu (24 ili 26 cm) namazati puterom i staviti papir na dno. Jaja mutiti velikom brzinom 1 minut. Dodati šećer i mutiti još 2 minuta.
Umešati brašno sa solju i praškom za pecivo, otopljenu čokoladu i pečene lešnike.
Izručiti u pripremljen kalup i peći oko 50 min (proverite čačkalicom). Biskvit ohladiti na rešetki.
Otopiti čokoladu (100g).
Za kremu, dobro umutiti puter sobne temperature, pa postepeno dodati šećer i jaja. Nakon dodavanja jajeta, dobro izmutiti da se ujednači. Jaja obavezno moraju biti sobne temperature! Postepeno dodati otopljenu čokoladu.
Ja sam prethodno jaja sa šećerom skuvala na pari, dodala čokoladu da se otopi, pa u ohlađen krem dodala dobro izrađen putar.
Biskvit jednom preseći, da se dobiju 2 kore. Filovati polovinom kreme, a polovinom obmazati tortu.