Dobila sam divnu nagradu od Zi4e koja ima divan inspirativni blog, pogledajte i uverite se :)))
Nagradu prosleđujem smim mojim cenjenim posetiocima koji žele da preuzmu ovu lepu nagradicu i postave je na svoj blog.
Hvala draga Zi4e na prelepoj nagradi, jako sam se obradovala, rado pratim tvoj divni blog.
Странице
▼
29. 10. 2011.
28. 10. 2011.
Pita sa karfiolom i špagetima
Sastojci:
1 srednja glavica karfiola
1 glavica crnog luka
2 češnja belog luka
200 gr špagete
50 gr bundevine semenke-nepečene
100 gr semenke suncokreta- nepečene
3 jaja
300 gr. feta sira
1 kisela pavlaka (200 gr)
1 dl ulja
čeri paradajz
so
susam
začini po ukusu
Karfiol očistiti, oprati, podeliti na cvetiće i kratko skuvati u slanoj vodi. Špagete takođe skuvati i ocediti od viška vode.
Sjediniti karfiol i špagete, dodati sitno seckan crni i beli luk, bundevine i suncokretove semenke, posebno umutiti jaja, kiselu pavlaku, feta sir i ulje, začiniti po ukusu, pa sjediniti sa karfiolom i špagetima.
Sipati u podmazanu tepsiju, posuti susamom i peći dok ne porumeni.
Servirati sa paradajzom.
Prijatno :)))
Kolač Beograđanka
Kolač je rađen po ovom receptu stim što sam ga ja malo modifikovala, jer sam pravila od jedne i po mere i odozgo sam stavila umućeni šam od 2 belanca i 200 gr. šećera u prahu, potom malo zapekla u rerni. Samo pazite da vam rerna ne bude pretopla jer belance hoće brzo da izgori. Meni se to desilo, nemojte i vama :)
Ovo je originalan recept.
Sastojci:
4 žumanca
200gr šećera
1 šoljica ulja (mala)
1 šolja mleka
200gr brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
gornji deo:
4 belanca
200g šećera
7-8 komada jabuka
1 kašika griza
glazura:
100g čokolade
oko 50ml slatke pavlake
Uključite rernu na 180C i pripremite jabuke. Oljuštiti ih i narendati i umešati kašiku griza.
Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje i mleko i kratko izmešati. Dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo i kakaom. Lepo izmešati i sipati u podmazan pleh (ja sam stavila pek-papir). Peći ali ne da bude do kraja pečeno već toliko da se uhvati kora kako bi ste odozgo stavili drugi deo kolača.
Drugi deo:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam pa dodati pripremljene jabuke. Kašikom lagano izmešati masu.
Iz rerne izvaditi do pola pečen patišpanj, prekriti ga masom od belanaca i jabuka i vratiti u rernu. Temperaturu možete smanjiti na 150C pa kasnije pojačati ako je preslabo. Peći dok se lepo ne zarumeni i odvoji od zidova pleha. Otprilike 20-ak minuta ,ali nisam merila,možda i malo više. Možete bocnuti čačkalicom i ako je suva onda je gotovo.
Glazura:
Zagrejte pavlaku i prelijte čokoladu.
Ili napravite kako to radite uobičajeno.
Možete i narendati čokoladu.
Prijatno :)))
Salata od karfiola i nara
Karfiol i nije nešto omiljena namirnica u mojoj porodici, ali obzirom da se trudim da im spremim dosta različitog povrća izmišljam načine koji bi im bili prihvatljivi.
Ovo je jedna fina osvežavajuća lagana salatica, koja može da vam bude čak i samostalan obrok ili dodatak glavnom jelu.
Sastojci:
1 glavica karfiola
1 glavica crnog luka
1 nar
semenke: susam, suncokret...
2 dl kisele pavlake
nar, peršun, so, biber
Skuvati oprane cvetiće karfiola u slanoj vodi a la dente, dodati sitno seckani crni luk, semenke suncokreta i susama, (možete i neke druge koje volite), začiniti po ukusu i pomešati sa kiselom pavlakom.
Dobro ohladiti u frižideru i pred služenje dodati očišćena zrna nara i peršun.
Prijatno :)))
Ajvar po receptu moje majke
Ajvar decenijama pravim po proverenom receptu moje majke, probala sam i druge recepte, nije da nisam, ali ni jednim nisam bila nešto oduševljena. U stanu je teško izvesti da se paprike dobro ispeku, što je jedan od uslova za dobar ajvar, ali ako hoćete onaj pravi domaći, morate naći ''drveni šporet'' ;) kako ja to kažem, iliti ''Smederevac'', jer je to najbolji način da kvalitetno ispečete paprike, posebno ako spremate veću količinu ajvara.
Mi već godinama za ovu akciju odemo do porodične kue u Prolom banji, gde imamo sve uslove za to, gde je i dvoriše veliko i gde ne morate da pazite na svaku semenku od paprike koja vam padne na zemlju...
Sastojci:
10 kg crvene paprike
2 kg plavog patlidžana
ljute papričice po ukusu
so po ukusu
1,5 l ulja
Napomena:
(ovo je jedna mera, a vi povećajte po potrebi)
Paprike i plavi patlidžan dobro ispeći na plotni od šporeta, pazeći da ne pregore, ali i da ne budu žive, tj. nepečene.
Ostaviti da se dobro ohladi i očistiti od kože i semena. Preko noći ocediti od suvišne vode papriku i patlidžan pa samleti na mašini za mlevenje mesa. Dodati i samlevenu ljutu papričicu, pa staviti na litri ulja da se ajvar polako prži i dostigne željenu gustinu.
Veoma je važno da se ajvar dobro uprži, kako bi se zimi što bolje održao, jer se nikako ne stavlja konzervans u ajvar.
Pred kraj prženja posoliti po ukusu, ugrejati preostalih pola litre ulja i preliti preko ajvara, pa mešati još neko vreme dok ajvar ne upije svo ulje.
Vruć ajvar sipati u tople tegle, dobro ih zatvoriti i svaku teglu okrenuti poklopcem na dole.
Poređati napunjene tegle sa ajvarom u neku dublju kadicu, ušuškati ga, pokriti dobro sa par ćebeta i ostaviti dan - dva da se potpuno ogladi.
Odložiti ga na police sa poklopcima okrenutim na dole, jer vam se ajvar sigurno tako neće ubuđati i može da stoji i dve godine spremljen na ovaj način.
Uz domaći ajvar najbolje ide i vruć domaći hleb ;)
Prijatno :)))
22. 10. 2011.
Panama torta
Recept za ovu tortu sam pronašla kod Argente, pravila sam je sa nekim izmenama i dopunama, jer se krema pravi od sirovih jaja, ali ja sam skeptična kad su jaja u pitanju, pa sam napravila klasičnu ganaš kremu. Osim toga, po obodu sam nalepila jaffa keksiće i odozgo po torti posula grilijaš.
Sastojci:
7 jaja
1 vanilin šećer
150 gr. šećera
25 gr. brašna
1prašak za pecivo
prstohvat soli
150 gr čokolade za kuvanje
150 gr. mlevenih lešnika
Krema:
150 gr. putera
50 gr šećera u prahu
2 jajeta
100 gr. čokolade (60-70% kakaoa)
I još treba:
oko 25 gr. oguljenog, prženog, mlevenog badema
Postupak:
Otopiti čokoladu (150 g) na pari. Kalup za tortu (24 ili 26 cm) namazati puterom i staviti papir na dno. Jaja mutiti velikom brzinom 1 minut. Dodati šećer i mutiti još 2 minuta.
Umešati brašno sa solju i praškom za pecivo, otopljenu čokoladu i pečene lešnike.
Izručiti u pripremljen kalup i peći oko 50 min (proverite čačkalicom). Biskvit ohladiti na rešetki.
Otopiti čokoladu (100g).
Za kremu, dobro umutiti puter sobne temperature, pa postepeno dodati šećer i jaja. Nakon dodavanja jajeta, dobro izmutiti da se ujednači. Jaja obavezno moraju biti sobne temperature! Postepeno dodati otopljenu čokoladu.
Ja sam prethodno jaja sa šećerom skuvala na pari, dodala čokoladu da se otopi, pa u ohlađen krem dodala dobro izrađen putar.
Biskvit jednom preseći, da se dobiju 2 kore. Filovati polovinom kreme, a polovinom obmazati tortu.
14. 10. 2011.
9. 10. 2011.
6. 10. 2011.
Čoko voćni cupcakes
Recept za ove cupcakes možete naći ovde kod renci i ovde, na divnom Tihaninom blogu. Napravila sam 36 komada, jer je bilo oko 30 gostiju, drugara moje ćerke i zeta sa dečicom :) Video zapis kako to radi Nigela.
Sastojci:
250 gr brasna
2 kašičice praska za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
2 kašike kakaoa
175 gr secera
150 gr cokoladnih kapljica ili naseckane cokolade
(plus jos malo za posipanje po mafinima )
(plus jos malo za posipanje po mafinima )
250 ml mleka
90 ml ulja
1 veliko jaje
1 kašika extrakata vanilije
Priprema:
Oblozite papirnatim korpicama kalup za muffine.
Dodajte naseckanu cokoladu ili cokoladne kapljice.
Mokri sastojci:
Jaje, mleko, ekstrakt vanile i ulje lagano umutite žicom tek toliko da se sjedine i povezu.
Mokri sastojci:
Pomešajte suve i mokre sastojke.
Gotovu smesu ulijte u pripremljene kalupe, pobacajte malo cokolade isjeckane na kockice (ili ako imate cokoladne kapljice) na mafine i pecite 20 – tak minuta na 200 stepeni.
Pravila sam male izmene u receptu, i varijacije na temu tako da je bilo tri vrste cupcakesa. Jedni su punjeni samo sa čokoladnim kapljicama i pokriven sa sosom od jagodica i šlagom, drugi su punjeni sa džemom od jagoda a treći sa lešnikom, bademom i džemom od šljiva ;)
Za ove cupcakese sam krojila suknjice koje sam našla na netu i isprintala. Malo truda, ali isplatilo se jer se svima dopalo, a deci najviše, stalno su ih obilazili i pipkali svojim malenim prstićima...
Lenkica se umazala kao prase, pa smo morali da je presvučemo kad je došlo vreme da duva svećice na tortici ;))
Prijatno :)))