Ružine pupoljke sam prošle godine kupila u Tunisu jer me je privukao njihov divan slatki opojan miris, koji me je podsetio na detinjstvo i bakinu baštu u kojoj su rasle ruže sa istim mirisom. Neverovatno je kako mirisi mogu da asociraju na neke davne lepe uspomene... Letnje raspuste smo provodili kod bake u selu, imala je divnu baštu sa prekrasnim ružičnakom i šimširom. Baka je od ruže pravila slatko, tako dobro, da smo se sva deca otimala oko njega. Danas retko možete da nađete ruže koje tako mirišu, a i šimšir je gotovo izumrla biljka.
Kad sam u jednoj neuglednoj radnjici u Tunisu osetila miris ovih ružica odmah sam odlučila da kupim punu kesu. Ružice su stajale u nekom velikom težinjavom džaku i to osušeni pupoljci, i cela radnjica je mirisala na njih. Nisam imala predstavu šta ću sa njima, ali nostalgija za lepim danima iz detinjstva je bila presudna.
Eto godinu dana stoje zatvorene u tegli, povremeno kad sam setna i tužna je otvorim i pomirišem i odmah mi nadođu slike bezbrižnog detinjsta, koje mi poprave raspoloženje.
Neizmerno sam se obradovala kad sam pronašla ovaj recept
Baklava od ruže na
ČAROBNOM BLOGU Auberinge, Sweet and Green, gde možete naći puno divnih recepata za svaćiji ukus.
Originalan recept
Sastojci:
Kore:
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1,5 šalica običnog brašna (360 ml)
115 g maslaca
¼ šalice ulja (60 ml) (maslinovo, kokosovo ili suncokretovo)
¼ šalice mlijeka, sojinog, kravljeg ili rižinog (60 ml ili malo više, prema potrebi)
1 jušna žlica meda
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)
Nadljev:
1,5 šalica badema (360 ml)
1,5 šalica oraha (360 ml)
¼ šalice mljevenih lanenih sjemenki (60 ml)
1/2 šalice smeđeg šećera (120 ml)
¼ žličice mljevenih klinčića
1 žličica cimeta
1,5 žličica mljevenog kardamoma
Sirup:
¾ šalice meda (180 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (360 ml)
300 ml vode
2 jušne žlice soka limuna ili limete
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)
Za ukras:
10-ak badema, narezanih po dužini
1 jušna žlica sušenih ružinih latica ili pupoljaka
½ jušne žlice sušene mente
Baklava je zaista divna, još je lepša kad odstoji dva-tri dana u frižideru, punog je mirisa i ukusa i sigurna sam da ću je još puno puta praviti.
Još da napomenem da sam umesto badema stavila lešnike, a od začina sam izostavila mlevene klinčiće i mleveni kardamom, jer ih nisam mogla naći mlevene, sušenu mentu sam namerno izostavila, jer nisam želela da mi se izgubi miris mojih omiljenih ružica.
Zahvaljujem se autoru na ovom divnom receptu, kao i za mnoge druge, koje sam probala ili tek planiram da ih isprobam.
Prijatno i uživajte!!!
Ovaj recept ucestvuje
na konkursu