Странице

30. 4. 2011.

Minjine voćne beze korpice






Recept možete pogledati ovde na Minjinom Blogu
Potrebno za 12 beze korpica:

4 belanca
200 gr šećera u prahu
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

Za fil:
3 žumanca
3 kašike šećera
40 gr maslaca
100 ml slatke pavlake
100 gr bele čokolade Milka (ili neka druga,po izboru)
vanilin šećer

i još treba:
jagode i kivi
krem fix
100 ml slatke pavlake

Jako često ih pravim jer su zaista dekorativne i lepe. Voće može po izboru - sezonsko. Što je najvažnije ove beze korpice (bez fila) bez problema mogu da stoje par dana u kutiji. Fil držite u friideru hermetički zatvoren. 
Praktično je kad spremate veća slavlja, ili vam banu nenajavljeni gosti, samo ih nafilujete i ukrasite voćem i imate čaroban desert koji će svakog oboriti s nogu.

Prijatno i uživajte :)))

25. 4. 2011.

Knjige pecivo - postanite i Vi članovi biblioteke :)))




Kad sam ugledala ovo pecivo, znala sam odmah da ću ga sa zadovoljstvom ''čitati'', i mogu reći da sam oduševljena ukusom i utiskom koji ovo divno pecivo ostavlja na okolinu :)
Dok su se pekle knjigice, moji su bili nestrpljivi kad će biti gotovo da bi prionuli na ''čitanje''... hehe... što imam ravnosne čitaoce u kući ;)!
Odmah smo postali obožavaoci ovih divnih knjigica sa divnim hrskavim koricama koje se lepo listaju i možete ih premazivati slanim i slatkim filovima, kako ko voli... po želji možete dodati i slovca od susama, lana, maka..., po izboru prema Vašim afinitetima!

Nadam se da ćete i Vi dragi moji čitaoci postati članovi ove živopisne biblioteke :)))
Hvala Biserki za ovaj divan recept i odličnu ideju!!!

Sastojci:
4 cup (šolja 2 dcl) brasna
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika shorteninga, ili putera
1 kašika secera
soli prema potrebi
1 suvi kvasac
mleko prema potrebi
puter za premazivanje

Glazura:
jedno zumance razmutiti sa malo mleka

Prijatno i uživajte!!!

Ovaj recept učestvuje za konkurs

24. 4. 2011.

HRISTOS VASKRSE!!!! SREĆAN USKRS!!!

Hristos Vaskrse, srećan Uskrs svim dragim posetiocima moga Bloga. Proslavite ga u miru, sreći, zdravlju i veselju u krugu svojih najmilijih!!!

20. 4. 2011.

Monikini muffini od limuna


Još jedan receptić u nizu divnih Monikinih recepata za muffine... Bilo mi je pravo zadovoljstvo da ih napravim, a mojim ukućanima pravo zadovoljstvo da ih pojedu...

Probajte i uverite se sami, nećete moći da se uzdržite da ih ne smažete sve  u jednom danu :)))

Hvala Monika još jednom za ovako divan recept!!!

Posna lenja pita

Recept za ovu sočnu lenju pitu možete pogledati ovde, često je pravim u vreme posta, jako je ukusna i jednostavna za napraviti, jedino je treba napraviti najmanje dan ranije da bi potpuno upila sok koji puste jabuke... ako uspete da je sačuvate od ukućana 2-3 dana, eee, onda je najlepša :)))

Prijatno i uživajte

17. 4. 2011.

Torta Uskršnji zeka

Baka uhvaćena na delu :)))
Evo još jedne ideje za Uskršnju torticu, za vaše drage mališane. Ovaj receptić sam našla u časopisu ‘’Blic žena’’ uz neke moje izmene, a recept možete da pogledate ovde

16. 4. 2011.

Pogača Uskršnji zeka

Lane sam za Uskrs pravila svojoj malenoj unukici Uskršnjeg zeku po Minjinom receptu, sa njenog čarobnog Bloga. Uz precizna Minjina uputstva, nije bilo teško napraviti je.
Uživala sam dok sam pravila ovu preslatku pogaču, unukica je bila još beba i nije znala da se raduje tako kao ove godine... Danas je napunila 19 meseci i sad je već veeeelika bakina curica, ove godine ćemo praviti opet za njenu radost i veselje...

Minji puno hvala za bezbroj divnih recepata i preciznih obješnjenja, a ovaj recept i fotkicu postavljam da bi dobili ideju za ovogodišnji Uskrs :)))

Svima želim srećne predstojeće Uskršnje praznike uz pozdrav HRISTOS VASKRSE!!!

Sastojci za testo:
250 ml  mleka
1 kockica kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
700 gr brašna
1 kašika sirćeta
100 ml ulja
2 jajeta

I još treba:
100 gr margarina
susam
lan
jaje za premazivanje
špagete

Postupak izrade možete videti na ovim linkovima...

Prijatno i uživajte!!!

14. 4. 2011.

Posne pitice od pečuraka, heljde i soje

Ako postite ili ste vegetarijanac, evo lepih pitica, jako ukusnih i pre svega zdravih! Ukoliko ne postite i niste vegetarijanac, svejedno, mogu se spremiti za ukusan doručak ili večeru :)

Sastojci za fil:
500 gr. tankih kora za pitu
500 gr. pečuraka - šampinjona
2 glavice crnog luka
1 veza sremuša
1 šolja od 2 dl. heljde
1/2 šolje sojinih ljuspica
so
biber
začini po želji
susam, lan, suncokret, golica...


Za premazivanje:
1/2 dl ulja
1/2 dl vode

Fil:
Crni luk iseći tanko na kockice i prodinstati na ulju, dodati šampinjone isečene na listiće, so, začine po izboru i dinstati dok voda koju su pustile pečurke ne ispari.

Za to vreme zrna heljde oprati iz nekoliko voda i skuvati, ne treba puno, kuvana je za 15-tak minuta.
Sojine ljuspice potopiti u toploj vodi da nabubre, dobro iscediti i dodati sa kuvanom heljdom u izdinstane pečurke.
Na kraju dodati prethodno opran i na listiće isečen sremuš, koji ne treba pržiti.

Za premazivanje kora prokuvati zajedno 1/2 dl ulja i 1/2 dl vode.

Postupak:
Kore iseći po dužini na pola, poprskati svaku polovinu sa vrelim uljem i vodom i staviti po 1-2 kašike fila. Savijati kore u rolnice i slagati u tepsiju u koju ste prethodno stavili pek papir.
Ponavljati postupak dok se ne utroše sve kore i fil. Meni je bila potrebna velika tepsija od šporeta da bi sve pitice stale.

Na kraju svaku piticu premazati sa preostalim uljem i vodom i posuti susamom ili semenkama koje želite (lan, suncokret, golica...

Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije lepu rumenu boju.
Pitice su jaaako ukusne i dekorativne, a sremuš im da poseban ukus i aromu.

Prijatno i uživajte!



11. 4. 2011.

Čoko Monika muffins


Ovo je originalan recet sa predivnog Monikinog Bloga, gde ćete naći puno divnih recepata i fantastičnih fotografija. Rado posećujem i zaista obožavam njen Blog.
Za 11 kolačića ( trebalo bi za 12 ali onda ne budu veliki, mada to zavisi od veličine korpica ;)

Meni je ispalo 12 kolačića od duple mere, hehe, ja uvek pravim duplu meru ;), pekla sam ih u većoj modli za projice i u Avisovim korpicama veličine 70x80x25mm.
Divno su narasli, preukusni i sočni, a krema je prosto očaravajuća.

Sastojci treba da su sobne temperature!!!
110 g maslaca
110g šećera
110 g brašna koje već sadrži prašak za pecivo ( ako ga nemate onda u obično brašno dodajte kašikicu sode bikarbone )
20 g kakaa
2 jaja
1/2 kafene kašikice prirodnog ekstrakta vanile ( može i vanil šećer)
1 razinom puna kafena kašikica praška za pecivo
1 supena kašika mlijeka
Zagrijte rernu na 180°C
U kakao dodajte nekoliko kašika vruce vode i mjesajte da bi dobili gustu pastu.
Izmutite pjenasto maslac i dodajte mu pastu od kakaa. Dobro sjedinite mikserom. Zatim dodajte šecer, jaja, ekstrakt vanile, kašiku mlijeka i brašno prosijano sa praškom za pecivo. Sve izmješajte žicom za miješanje! Provjerite gustinu smijese tako što ćete uzeti kašikom malo sčjese i ako tesko pada sa kašike dodajte jos 1-2 kašike mlijeka (ja sam dodala malo više ne mereći, pa mi je smesa bila malo gušće nego za palačinke).
Punite 2/3 korpica smjesom i pecite 15-18 minuta. Pazite da se ne prepeku jer ce se tako isušiti.
Dok se kolačići peku pripremite
kremu - ganache :
200 g crne čokolade
180 ml slatke pavlake
Zagrijte slatku pavlaku do ključanja i prelijte preko sitno izlomljene čokolade. Mješajte lagano dok se sva čokolada ne otopi pazeći da ne pravite balončiće vazduha dok mješate. Pustite da se krema ohladi.
Ukrašavanje:
Ohladjenim mafinima oštrim nožem lagano odsjecite tanak površinski sloj i presjecite ga na pola. Kremu sipajte u poslastišarski špric i dekorišite kolačiće. U kremu zabodite odsječene polukrugove i pospite šećerom u prahu...
Hvala Monika za predivan recept!
Prijatno i uživajte!




9. 4. 2011.

Kakao kocke by Sweet and Green


Divan jednostavan i ukusan kolačić sa meni omiljenog Bloga

Recept:

3 šalice mekanih zobenih pahuljica (oko 720 ml)
1 šalica smeđeg šećera (oko 240 ml)
½ šalice maslaca (oko 55 g)
1/3 šalice mlijeka (oko 80 ml)
1/3 šalice kakaoa (oko 80 ml)
1 žličica cimeta
2 jušne žlice sezamovih sjemenki

Slatki mali kolačići koji su se dopali mojim ukućanima, a što me je posebno oduševilo moja unukica koja sada ima 18 meseci ih je grickala uz njeno slatko mmmmmmm.... :)))
...uz moje male izmene i dopune, smesi  sam dodala po šaku suvog grožđa i brusnica, a ako umesto putera dodate margarin i mleko zamenite sa sojinim, ovsenim, ječmenim, dobićete ukusan posni kolačić.
Uspela sam na brzinu da uslikam samo ovu jednu sličicu poslednjih kolačića jer su nestali bukvalno u trenu.

2. 4. 2011.

Jednostavan posni ručak






Moja Bojana - mlađa ćerka, polako ali sigurno prelazi u vegetarijance, što me malo brine, sve ređe jede meso, izuzev ribu i ponekad piletinu, mleko i jaja nikako...Ne kažem da je to nezdravo, ali mislim da bi obzirom na njene godine i da je još uvek u razvoju češće trebala da jede belančevine, jer su one važne gradivne materije i jako su bitne za rast i razvoj mladog organizma.
Sve češće izbegava tradicionalna jela i kad su ona na meniju uglavnom nešto posebno  spremi za sebe...

Lepo je to i ukusno, ne kažem da nije, ali...

Ovog puta je spremila pečeni krompir u rerni sa belim lukom i đumbirom, tikvice i brokule par sekundi kuvane na pari (skoro žive :P), i za salatu rendanu belu rotkvu... sve to je začinila balzamiko sirćetom i uljem od susama...
PROBALA SAM, nije da nisam i DOPADA MI SE, nije da nije, ali ne često, ne svaki dan...

Ko posti ili je vegetarijanac, divan i ukusan obrok!

Prijatno i uživajte :)


1. 4. 2011.

Baklava od ruža

Ružine pupoljke sam prošle godine kupila u Tunisu jer me je privukao njihov divan slatki opojan miris, koji me je podsetio na detinjstvo i bakinu baštu u kojoj su rasle ruže sa istim mirisom. Neverovatno je kako mirisi mogu da asociraju na neke davne lepe uspomene... Letnje raspuste smo provodili kod bake u selu, imala je divnu baštu sa prekrasnim ružičnakom i šimširom. Baka je od ruže pravila slatko, tako dobro, da smo se sva deca otimala oko njega. Danas retko možete da nađete ruže koje tako mirišu, a i šimšir je gotovo izumrla biljka.

Kad sam u jednoj neuglednoj radnjici u Tunisu osetila miris ovih ružica odmah sam odlučila da kupim punu kesu. Ružice su stajale u nekom velikom težinjavom džaku i to osušeni pupoljci, i cela radnjica je mirisala na njih. Nisam imala predstavu šta ću sa njima, ali nostalgija za lepim danima iz detinjstva je bila presudna.

Eto godinu dana stoje zatvorene u tegli, povremeno kad sam setna i tužna je otvorim i pomirišem i odmah mi nadođu slike bezbrižnog detinjsta, koje mi poprave raspoloženje.

Neizmerno sam se obradovala kad sam pronašla ovaj recept Baklava od ruže na ČAROBNOM BLOGU Auberinge, Sweet and Green, gde možete naći puno divnih recepata za svaćiji ukus.
Originalan recept

Sastojci:

Kore:
1 šalica integralnog brašna (240 ml)
1,5 šalica običnog brašna (360 ml)
115 g maslaca
¼ šalice ulja (60 ml) (maslinovo, kokosovo ili suncokretovo)
¼ šalice mlijeka, sojinog, kravljeg ili rižinog (60 ml ili malo više, prema potrebi)
1 jušna žlica meda
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)

Nadljev:
1,5 šalica badema (360 ml)
1,5 šalica oraha (360 ml)
¼ šalice mljevenih lanenih sjemenki (60 ml)
1/2 šalice smeđeg šećera (120 ml)
¼ žličice mljevenih klinčića
1 žličica cimeta
1,5 žličica mljevenog kardamoma

Sirup:
¾ šalice meda (180 ml)
1,5 šalica smeđeg šećera (360 ml)
300 ml vode
2 jušne žlice soka limuna ili limete
1 jušna žlica ružine vodice (u zamjenu može i neka druga aroma ili cimet)

Za ukras:
10-ak badema, narezanih po dužini
1 jušna žlica sušenih ružinih latica ili pupoljaka
½ jušne žlice sušene mente

Baklava je zaista divna, još je lepša kad odstoji dva-tri dana u frižideru, punog je mirisa i ukusa i sigurna sam da ću je još puno puta praviti.

Još da napomenem da sam umesto badema stavila lešnike, a od začina sam izostavila mlevene klinčiće i mleveni kardamom, jer ih nisam mogla naći mlevene, sušenu mentu sam namerno izostavila, jer nisam želela da mi se izgubi miris mojih omiljenih ružica.

Zahvaljujem se autoru na ovom divnom receptu, kao i za mnoge druge, koje sam probala ili tek planiram da ih isprobam.

Prijatno i uživajte!!!

Ovaj recept ucestvuje na konkursu


Kukuruzno brašno sa potočare


Za sve Blogerke koje su me pitale gde mogu da nađu kukuruzno brašno sa potočare postavila sam ove fotkice da vide kako izgleda pakovanje. Belo i žuto kukuruzno brašno sam kupila u Disu, hipermarketu kod Zmajeve pumpe, mada može da se nađe i u drugim većim hipermarketima.

Prijatno i uživajte!